Pay it forward

Pay it forward. Det är Trevor McKinnys idé till att förändra världen. Trevor är en 12 årig kille som har och har haft en stökig uppväxt. Hans mamma, Arlene, är alkoholist. Hon jobbar två jobb för att få ihop tillräckligt med pengar för vardagen. Detta har gjort att Trevor har fått klara sig själv.

Inledningen av filmen börjar spännande. Det pågår ett rån och en journalisten Chris Chandler kommer till brottsplatsen. Han parkerar sin bil, men den blir förstörd då rånaren kör in i den. En man i rock med en stor hund och ett paraply ger sin bil till journalisten och säger ”Pay it forward”. Man blir intresserad att fortsätta titta på filmen, på grund av den spännande början.

Man börjar ana något om just pay it forward. Men vad?

Trevor har precis börjat 7:th grade. Han får en ny lärare i samhällsvetenskap. Läraren ,Mr. Simonet, ger alltid i början av terminen ut en uppgift. Att rätta till de saker runt omkring sig som man inte tycker om. Eugen, som han heter, tror inte att någon kommer ta till sig uppgiften och göra skillnad. Men en person gör det, och det är Trevor. Han kom på Pay it forward. Trevors idé är att man ska hjälpa tre personer med något stort. Något de inte kan göra själva. Sedan hjälper de tre i sin tur tre andra personer och så pågår det här. Det blir som en dominoeffekt.

Trevor är en ensam kille. Han är annorlunda och har inte så många vänner. Han har det jobbigt hemma. Eugen, hans lärare, är en man som har svårt för förändring. Allt har sin plats och så ska det vara. Detta leder till att han har svårt att släppa in folk i sitt liv. Trevor och Eugen är väldigt lika, de kommer båda från en uppväxt med mycket alkohol. Bådas pappar misshandlade deras mammor. Deras barndomar var stökiga.
Jag tycker bäst om Trevor. Jag tycker om att han vill förändra världen. Han har inte haft det så bra men han vill göra det bra för andra. Jag gillar också hans tanke sätt. Att man som 12 åring kommer på en så stor grej som Pay i forward. Att han kom på något som kan förändra världen.

Trevors mamma, Arlene McKinny, är alkoholist och har det svårt. Hon har två jobb för att få ihop vardagen. Hon jobbar på en nattklubb och på ett casino.
Arlene förändras mest under filmens gång. I början var hon instabil, drack mycket och hade det svårt. Men hon ändrar sitt beteende och blir nykter för Trevor.

Filmen har en mix av både äldre och nyare sätt att se på könen. Arlene behöver ha två jobb för att få ekonomin att gå ihop. Där ser man att det inte är jämställt mellan könen. Att kvinnor oftast tjänar mindre än män. Men oftast brukar kvinnan ses som det svaga könet. Men i denna filmen är hon inte det. Arlene tar sig ur alkoholismen och blir nykter. Hon är väldigt stark

Filmen är ett drama mellan Trevor och hans mamma. Och mellan Eugen och Arlene.
Trevor har en konflikt med sin mamma då han häller ut hennes sprit, han vill inte ha en alkoholist till mamma. Han gör det för att få henne att sluta med alkohol.
Eugen har en konflikt med sig själv. Han har svårt att släppa in folk i sitt liv. Han har svårt för förändring. Han har byggt upp en mur för att ingen ska ta sig in och störa honom. Detta leder till konflikter med Arlene. De har känslor för varandra men Eugen vågar i inte släppa in henne. Detta gör att båda blir förkrossade.
Filmen har mycket olika filmteknik i sina scener, men främst används översiktsbilder, exempel när Trevor cyklar till och från skolan. Sedan används helbilder, exempel när Mr. Simonet pratar till klassen. Närbilder använd ofta då det är dialog. För då kan man lättare se skådespelarnas känslor. Deras ansiktsuttryck. Under hela filmen ser jag, publiken, händelserna utifrån. Alltså filmen filmas med objektiv kamera.
Ljuset under filmen är ganska dovt och har en orange ton.Detta gör att filmen blir nedtonad. Men också varm till utseendet, fast handlingen är ganska sorglig.
Filmen utspelar sig under två tids punkter samtidigt. Den ena då Trevor genomför idéen Pay it forward. Och den andra när journalisten Chris letar efter ursprunget till Pay it forward. Detta gör att filmen blir ganska svår att förstå. Men i slutet knyts dessa båda delarna ihop då Chris hittar Trevor.

Jag gillar inte riktigt hur filmen är filmad och hur den utspelas. Jag tror filmen hade kunnat vara bättre om den spelats in på någon annan plats med andra skådespelare. Att man utvecklade handlingen lite. Men det jag tycker om med denna filmen är iden. Alltså Pay it forward.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *