Filmanalys-pay it forward

Pay it forward är en film som har två parallella handlingar som knyts ihop på slutet. Filmen handlar till största delen om elvaåriga Trevor som får i uppgift av sin lärare Mr. Simonet att på något sätt förändra världen. Hans idé är att han ska hjälpa tre personer med något som de inte klarar själva. De ska sedan göra samma sak för tre andra personer var. Sen ska det fortsätta så och världens ska bli en bättre plats.

Den andra handlingen som vävs in är om journalisten Chris, som i inledningen av filmen blir en del av Trevors idé. Filmen börjar med att men ser honom åka i sin bil på väg mot ett inbrott. Han kommer fram till huset där inbrottet pågår, hoppar ur bilen och börjar med att försöka intervjua poliserna. Plötsligt så blir det tyst i huset och sekunden senare kommer en bil utkörandes från husets garage. Den kör rakt ut på gatan och krockar in i Chris bil innan den fortsätter bort. Poliserna åker efter och lämnar Chris ensam kvar i spöregnet. Chris tittar chockat på sin bil och efter ett tag börjar en man som är ute och rastar sin hund prata med honom. Han säger till Chris att ta hans bil och slänger över nycklarna till Chris. Bilen är ingen vanlig Volvo eller Ford utan en dyr Jaguar. Mannen vill inte ha något tillbaks utan vill att han ska ge det vidare(pay it forward). Chris bestämmer sig för att söka upp personen som kom på ”pay it forward” för han tror att det kommer att bli en artikel som kommer att sälja bra.

Jag tycker att det är svårt att förstå vad filmen ska handla om eller vad det är för slags film efter att bara ha sett inledningen. När man sedan hoppar från att Chris har fått en ny bil till att Trevor börjar skolan igen gör att man inte förstår inledningen förens en bit in i filmen. Även fast man inte riktigt förstår handlingen så vill man fortsätta titta för man undrar varför Chris fick en Jaguar och vad ”pay it forward” innebär.

Det finns många huvudpersoner i filmen. Trevor, Trevors mamma Arlene, Trevors lärare Mr. Simonet och Chris. Den viktigaste huvudpersonen är Trevor för att det är han som kom på idén och filmen baseras på hans tanke. Trevor känns som en person som funderar mycket och är ganska finurlig och påhittig. Han var den i klassen som hade tänk ur den bästa idén för att förändra världen och han förstår mycket mer än vad andra tror han gör.

De två personer som förändras mest under filmens gång är Arlene och Mr. Simonet. Arlene förändras på det sättet att i början av filmen är hon en väldigt dålig mamma till Trevor. Hon har två jobb och när hon sen kommer hem så är det sent på kvällen när Trevor redan sover. Hon försöker att dämpa sin stress och ångest med alkohol som hon döljer för Trevor. Under filmens gång så utvecklas Arlene till att bli en mycket bättre mamma och hon slutar dricka alkohol och berättar sanningen för Trevor istället för att ljuga. Det är Trevor och Mr Simonet som hjälper Arlene att bättra sig.

Mr Simonet genomgår också en stor förändring under filmens gång. I början av filmen så är han väldigt strikt med sina vanor och vill inte bryta dem. Han vågar inte visa sig utan att ha på sig sin skjorta för att han inte ville att någon skulle döma honom eller fråga om hans brännskador. I slutet av filmen har han fått mycket bättre självförtroende och litar mycket mer på sig själv och måste inte ha lika strikta vanor längre.

Pay it forward tillhör kategorin drama. Det märker man för att det är mycket fokus på huvudpersonerna och handlingen går ganska långsamt framåt. Det är inga snabba klipp utan mer långa konversationer mellan huvudpersonerna. Det finns ingen stor konflikt i filmen utan istället många små. Till exempel är det konflikter mellan Arlene och hennes alkoholberoende, Trevor och hans pappa och mellan Trevor och Arlene. De flesta konflikterna löser sig under filmens gång. Bland annat så slutar Arlene dricka alkohol så hennes alkoholproblem försvinner och Trevor blir sams med Arlene. Det är vanligt med antagonister i dramafilmer men i denna film finns det ingen person som är motståndare till Trevor, huvudkaraktären. Det man skulle kunna se som en motståndare är att idén i fungerar och att det inte sker någon kedjereaktion som Trevor tänkt.

Halvbilder är den filmteknik som används mest eftersom det är mycket dialog i filmen. Närbilder används också ofta eftersom man ofta får se hur personer reagerar på saker som sägs. Det är till exempel ofta närbilder på Mr. Simonet eftersom han reagerar på saker Arlene säger till honom när de bråkar. Det är också mycket närbilder på Trevor när han blir ledsen eller besviken på något. Bland annat när han upptäcker att hans mamma har druckit så vill man visa hur besviken och ledsen han blir på henne genom att zooma in på hans ansikte. Något jag tänkte på var att det i början av filmen var mycket översiktsbilder. Det har man för att visa miljön som personen befinner sig i så att det blir lättare att först och kanske känna igen sig i miljön. När Trevor cyklade hem från skolan efter första dagen så visade man med översiktsbilder hur han tog sig hem.

Ljudet och ljuset i filmen var inte så speciellt och spännande. Det var bakgrundsmusik under stora delar av filmen men det var inget jag tänkte på så mycket. Musiken var ganska snäll och fanns bara i bakgrunden som stämningshöjare. Ljuset var inte så speciellt heller. Jag upplevde att ljuset var som det är under en vanlig solig dag. Det som urskilde sig var scenerna i garaget för det var lite mörkare ljus i garaget. Det gav en uppfattning om att det var ganska unket, stökig och mörkt i garaget. Annars var det ingen speciellt som hände med ljuset som jag tänkte på.

Jag tycker att filmen var bra och att den hade ett fint budskap. Tanken om att man ska hjälpa andra tycker jag är väldigt fin. Om alla skulle göra mer saker för andra och inte tänka för mycket på sig själva så tror jag att världen skulle bli en mycket bättre plats. Eftersom att filmen har ett bra budskap och man fick se hur ”pay it forward” spred sig så ville man hela tiden fortsätta att titta. Det berodde på att ”pay it forward” hade en del motgångar under filmens gång och man blev nervös för att det inte skulle fungera och att Trevor skulle behöva ge upp sin idé.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *